03-02-2020, 07:30 PM
Kaç Kişilik
8
Kişilik
Hazırlama
15
Dakika
Pişirme
25
Dakika
Zorluk
Orta
Geçmişi çok eskiye dayanan, besleyici ve doyurucu bir çorbadan bahsedelim. Ana malzemesi mercimek ve erişte olan Tutmaç Çorbası yöreden yöreye farklılıklar gösterebiliyor. Özellikle geleneksel çorbalar kış mevsiminde daha çok tercih ediliyor. Hem doyurucu olmaları hem de pratiklikleriyle tüm aile için besleyici bir tercih oluyor. Tutmaç, nohut, mercimek ve erişteyle yapılan dolgulu bir çorba. Bu üç malzeme de Türk mutfağı için temel besin sayılıyor. Mercimek çorbalarda sık sık kullandığımız bir baklagilken, erişte tereyağı kokusuyla devleşen Türk makarnası olarak biliniyor. Tüm bunların nohutla buluşmasıyla ortaya Tutmaç çorbasını çıkıyor. Tutmaç Çorbası’na en yakın olan geleneksel çorbalarımızdan diğerlerini sayarsak; Erişteli Mercimek Çorbası, Konya yöresine özgü Tarhun Çorbası, Gaziantep yöresine ait Şiveydiz, sakatat kültürüne ait Paça Çorbası ve İşkembe Çorbası, hasta olanların vazgeçilmezi Terbiyeli Tavuk Çorbası, mantılı çorba olarak da bilinenYüksük Çorbası, ve tabii ki en bilinen Mercimek Çorbası diyebiliriz. Son derece sağlıklı ve doyurucu bir yiyecek olan Tutmaç çorbasının yapımı da oldukça pratik. Nohut, mercimek ve eriştenin pişmesinden sonra terbiyeyle buluşmasıyla ortaya çıkan bu enfes çorba için daha fazla uzatmıyoruz. Hazırsanız tarife doğru geçiyoruz.
Tutmaç Çorbası Malzemeleri
ANA MALZEMELER
yarım su bardağı
nohut, haşlanmış
yarım su bardağı
erişte
yarım su bardağı
yeşil mercimek, yarı haşlanmış
1 adet
soğan, küçük küp doğranmış
1 tatlı kaşığı
kuru nane
1 tutam
tuz
1 tutam
karabiber
1 tutam
pul biber
1 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 litre (l)
su
TERBİYESİ İÇİN
1 yemek kaşığı
un
1 adet
yumurta, sarısı
1,5 su bardağı
yoğurt, süzme
8
Kişilik
Hazırlama
15
Dakika
Pişirme
25
Dakika
Zorluk
Orta
Geçmişi çok eskiye dayanan, besleyici ve doyurucu bir çorbadan bahsedelim. Ana malzemesi mercimek ve erişte olan Tutmaç Çorbası yöreden yöreye farklılıklar gösterebiliyor. Özellikle geleneksel çorbalar kış mevsiminde daha çok tercih ediliyor. Hem doyurucu olmaları hem de pratiklikleriyle tüm aile için besleyici bir tercih oluyor. Tutmaç, nohut, mercimek ve erişteyle yapılan dolgulu bir çorba. Bu üç malzeme de Türk mutfağı için temel besin sayılıyor. Mercimek çorbalarda sık sık kullandığımız bir baklagilken, erişte tereyağı kokusuyla devleşen Türk makarnası olarak biliniyor. Tüm bunların nohutla buluşmasıyla ortaya Tutmaç çorbasını çıkıyor. Tutmaç Çorbası’na en yakın olan geleneksel çorbalarımızdan diğerlerini sayarsak; Erişteli Mercimek Çorbası, Konya yöresine özgü Tarhun Çorbası, Gaziantep yöresine ait Şiveydiz, sakatat kültürüne ait Paça Çorbası ve İşkembe Çorbası, hasta olanların vazgeçilmezi Terbiyeli Tavuk Çorbası, mantılı çorba olarak da bilinenYüksük Çorbası, ve tabii ki en bilinen Mercimek Çorbası diyebiliriz. Son derece sağlıklı ve doyurucu bir yiyecek olan Tutmaç çorbasının yapımı da oldukça pratik. Nohut, mercimek ve eriştenin pişmesinden sonra terbiyeyle buluşmasıyla ortaya çıkan bu enfes çorba için daha fazla uzatmıyoruz. Hazırsanız tarife doğru geçiyoruz.
Tutmaç Çorbası Malzemeleri
ANA MALZEMELER
yarım su bardağı
nohut, haşlanmış
yarım su bardağı
erişte
yarım su bardağı
yeşil mercimek, yarı haşlanmış
1 adet
soğan, küçük küp doğranmış
1 tatlı kaşığı
kuru nane
1 tutam
tuz
1 tutam
karabiber
1 tutam
pul biber
1 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 litre (l)
su
TERBİYESİ İÇİN
1 yemek kaşığı
un
1 adet
yumurta, sarısı
1,5 su bardağı
yoğurt, süzme